Next generation, Please!

Een MUS-E project met Tine Guns, Jim Maes, Boris Magotteaux en 6 toerisme van PHTI Gent. Tentoonstelling in samenwerking met Bozar.
Brussel, Gent

Met het project Next Generation, Please! komen jongeren van vandaag samen om een nieuw Europees verhaal te schrijven. Ze doen dat in hun eigen, nieuwe taal die ze samen met kunstenaars, denkers en politici uitwerken.

Leerlingen 6 toerisme PHTI Gent

Europa vandaag: waar staan we?

In 2012 werd de Nobelprijs voor de Vrede toegekend aan de kinderen van de stichters van de Europese Unie. Ze waren er trots op dat Europa er de voorbije zestig jaar in is geslaagd bij te dragen tot meer vrede, verzoening, democratie en respect voor de mensenrechten. Maar waar staan we nu?

In Next Generation, Please! bevragen kunstenaars Tine Guns en Boris Magotteaux en filosoof Jim Maes de jongeren van het 6e leerjaar Toerisme van PHTI Gent over het Europa van vandaag.

Je echte identiteit wordt bepaald door jezelf

Identiteit in vraag gesteld

De MUS-E kunstenaars vroegen de jongeren onder meer na te denken over identiteit. Volgens de jongeren neem je een groepsidentiteit makkelijk op en leg je nadien weer af. De echte identiteit wordt bepaald door jezelf. De jongeren maakten beeld-collages die uitdrukking gaven aan hun eigen identiteit of de identiteit van een andere leerling.

Groepsidentiteit heeft meer te maken met menselijke dingen, zoals voetbal. Als de nationale ploeg goed speelt dan voelen we ons allemaal Belg.

Vlag voor een utopisch land

Publicatie

De jongeren ontwierpen ook een vlag voor een nieuw land. Een utopisch land dat zij van de grond af konden opbouwen en op basis van waarden die hen verbonden. Ze vertaalden hun waarden in een vlag met visuele elementen voor elke belangrijke waarde en verdedigden die tegenover hun klasgenoten.

Alle kunstwerken werden gebundeld in de publicatie EUROTOPIE, Identiteit sans frontières. Ze maakten eveneens deel uit van debattenreeks en een expositie in BOZAR