DE NIEUWE OOIEVAAR

Een samenwerking met GUM (Gents Universiteitsmuseum), Brede School Nieuw Gent en de buurtbewoners uit de wijk Nieuw Gent. In het kader van het Europees ERASMUS+project Creando Puentes.
Gent

Kunstenaar Katelijne Decorte gaat gedurende 10 weken aan de slag met 13 kinderen uit het vijfde leerjaar van basisschool De Panda en 7 kinderen uit de 3de graad van basisschool Prisma. De inspiratiebron? De ooievaar Pino, die jaarlijks neerstrijkt tussen de hoogbouw in Nieuw Gent.

Vitrine met opgezette vogels, waaronder een ooievaar

DE OOIEVAAR

Katelijne Decorte introduceert de ooievaar aan de kinderen tijdens een geleid bezoek aan het GUM. De ooievaar wordt vaak gezien als de aankondiger van ’nieuw geluk’, de bouwer van een nest. Vanuit deze representatie gaan de kinderen aan de slag in het museum. Ze buigen zich over het vraagstuk over hoe zij het geluk naar hun wijk kunnen brengen. Hiervoor kruipen ze in het hoofd van de kunstige wetenschapper, die twijfelt, meet, weet… en af en toe in chaos verkeert.

Ze grasduinen in de GUM-collectie naar verschillende soorten vleugels. Tijdens hun zoektocht zien de kinderen ook linken met armen van inktvissen, spinnenwebben, bijzondere machines, kortom alles wat bruggen kan slaan doorheen tijd en ruimte.

tafel gevuld met tekeningen en andere kunstwerken

NIEUWE VLEUGELS

De zoektocht brengt hen tot het creëren van “nieuwe vleugels’. De kinderen maken eerst talrijke tekenstudies van vleugels in houtskool. Nadien transformeren ze deze 2D tekeningen naar 3D werken door gebruik te maken van touw, knopen en takken. Uiteindelijk worden al deze ‘vleugels’ verwerkt tot een grote assemblage-sculptuur die een soort schuilplaats vormt in het hart van de buurt. Daar kunnen mensen elkaar ontmoeten, een praatje maken, de wensen voor de buurt van de kinderen lezen die ze in hun ooievaar-vleugel hebben verwerkt.

mensen staan onder en langs de houten installatie, een kind bevestigt een tekening aan de installatie

INHULDIGING

Aan het einde van deze 10 weken wordt de installatie feestelijk ingehuldigd en krijgt het de naam DE NIEUWE OOIEVAAR. Als opwarmer van de dag bezoeken leerkrachten, leerlingen en hun ouders samen het GUM om er de work-in-progress tentoonstelling te bezichtigen. Nadien wandelen zij naar het Novarumplein om de het assemblage-kunstwerk te activeren.