VIVRE EN MAI - LA CONTESTATION

Een intergenerationeel MUS-E project met kunstenaars Seppe Baeyens (beweging), Sophie Vanhomwegen (audiovisueel) en Ségolène Neyroud (geluid). In samenwerking met Les Brigittines, Instituut Diderot (Brussel) en Instituut Anneessens Funck (Brussel).
Brussel

In 'Vivre en mai - La contestation' werken kinderen, jongeren en volwassen samen rond ideeën als verzet, manifest, collectieve beweging en verandering.

Quelques jeunes et des personnes âgées dans une pièce blanche. Ils se regardent.

1968 > 2018 

Mei '68, grootschalige protesten. De manifestaties waren uniek omdat ze niet uitgingen van een bepaalde bevolkingsgroep, maar omdat ze etniciteit, cultuur, klasse en leeftijd overstegen. De traditionele moraliteit maakte plaats voor een meer progressieve maatschappij met meer individualisme en sociale vrijheid. Hoe kijken jong en oud vandaag naar deze evolutie? Welke waarden dragen we vandaag met ons mee? En zijn we bereid om hiervoor op straat te komen?

een dansende jongen

Over generaties heen

Centraal binnen 'Vivre en mai - La contestation' staan de ontmoetingen tussen de jongeren en de volwassenen. De deelnemers worden ondergedompeld in het universum van de kunstenaars en gaan op zoek naar een gemeenschappelijke artistieke taal. Tijdens 18 wekelijkse sessies werken Seppe Baeyens (hedendaagse dans), Ségolène Neyroud (stem, geluid) en Sophie Vanhomwegen (multimedia) rond waarden en normen die iedereen belangrijk acht in de samenleving vandaag. 

Op het einde van het traject komen alle ervaringen samen tijdens twee publieke toonmomenten in Les Brigittines te Brussel. Verwacht je aan een mix van choreografische improvisaties rond vrijheid, tableaux vivants geïnspireerd op meesterwerken uit de klassieke schilderkunst, documentaire videofragmenten over mei ‘68, articulaties met hip-hop haiku’s en een polyfonie uit Macedonië gebaseerd op liederen die enkel mondeling overgedragen worden. 

Lachende jongeren aan de slag met tekst

un souffle de vie
après de tous je suis moi
mon nid, ma famille