VITRINE M #7 > 9

MUS-E trajecten waarbij verschillende MUS-E kunstenaars in dialoog treden met de Marollen. In samenwerking met de Stad Brussel en het Brussels zwembad.
Brussel

Vervolg van de ontwapenende inkijk in de poëzie van elke dag in één van de kleurrijkste wijken van Brussel.

MUS-E Belgium zet met Vitrine M in op het betrekken van de buurt rond het zwembad van de stad Brussel in de Marollen. Aan het onthaal van het zwembad wordt een vitrine geïnstalleerd, waaraan een buurtwerking met artistieke participatieve trajecten gekoppeld wordt. Onder begeleiding van kunstenaars kunnen buurtbewoners, zwembadbezoekers, handelaars van het Vossenplein, … zelf invulling geven aan de vitrine.

Kleurrijke portretten
Vitrine M #7

VITRINE M #7

Vitrine M #7 zet KUNST-TAAL in de kijker. Een heel schooljaar lang brengen MUS-E kunstenaars wekelijks Nederlandstalige artistieke ateliers in 7 Franstalige scholen in Brussel en Sint Gillis. Vertrekkend van hun eigen kunstpraktijk nemen ze de kinderen mee in een artistiek creatieproces en dompelen ze onder in de Nederlandse taal. Kunst en immersie hand in hand. De vitrine is geïnspireerd op het ontstaansverhaal van de spraakverwarring: de toren van Babel, en toont de veelheid en verscheidenheid van het meertalige Brussel van vandaag.

Met kunstenaars Marjolein Guldentops, Jan Gordts, Gilles Hellemans, Patries Wichers, Renée Lorie, Erien Withouck, Maranne Walravens, Jeroen Smets en Sophie Vanhomwegen.

Met steun van de gemeente Sint-Gillis en de stad Brussel.

Compositie van foto's en tekst
Vitrine M #8

VITRINE M #8

Vitrine M #8 belicht Mensen doen de Dingen leven. MUS-E kunstenaars Patries Wichers en Renée Lorie werkte tijdens de wintermaanden samen met een groep vrouwen van het Buurthuis Marollia. Ze sloten aan bij het gezamelijke ontbijt dat elke donderdag plaatsvindt.

Het vertrekpunt voor dit artistieke traject was de Prins collectie, geïnitieerd door Citizenne en samengesteld door dichteres Shilemeza Prins. Deze collectie bestaat uit objecten met een verhaal die Shilemeza ‘redt’ van het Vossenplein. Ooit waardevol voor iemand anders. Nu, een inspiratie voor nieuwe creaties en gesprekken over schoonheid en verwondering.

Tijdens de ateliers kwam La Lumière, Het Licht, steeds weer ter sprake. Op een doek wordt uitdrukking gegeven aan de verschillende interpretaties clair-obscur. Dit zette aan tot een wandeling op het Vossenplein tijdens de donkere maanden, het fotograferen van verlichte objecten en het maken van kaarsen en kleikommen.

Een MUS-E project in samenwerking met Avansa Citizenne en het Buurthuis Marollia.

Gehaakte objecten hangen vast aan touwtjes
Vitrine M #9

VITRINE M #9

VITRINE M #9 biedt een inkijk in het langdurige artistieke project van De Ambulanten. Kunstenaars Rasa Alksnyte, Ann Weckx en Justine Maxelon werken samen met de bewoners en personeel van het woonzorgcentrum Sint-Monika in Brussel. Een poëtische tocht, die hen als mens én als kunstenaar raakt en verandert. De creaties in de vitrine zijn een vertaling van twee jaar vol ontmoetingen, reflecties en boeiende gesprekken – over hoe kunst en zorg elkaar versterken.

*Ambulant betekent geen vaste werkplek hebben en in beweging zijn en wordt vaak gebruikt in de context van zorg en onderwijs. In beide gevallen gaat het om ondersteuning waar die nodig is.