BIZET BIZAR BEWEEGT

Een MUS-E project met kunstenaars Alice van Innis, Erien Withouck, Gilles Hellemans en Sarah Lauwers en 4 Anderlechtse basisscholen, in samenwerking met Dear pigs en Walter Werkt. Met de steun van Cultuurkuur, de stad Brussel, URBAN Brussels, de Gemeente Anderlecht en Duurzaam Wijkcontract Bizet.
Anderlecht (Brussel)

Een project in de schoot van het Duurzaam Wijkcontract Bizet. Een samenwerking tussen MUS-E Belgium, Dear pigs en Walter Werkt. Samen met (brede) scholen werken we aan een duurzame en leefbare stad door participatieve en artistieke trajecten op te zetten in het onderwijs en de vrije tijd. 

Kinderen plakken illustraties op muur
Beeld: Sien Verstraeten

PARK(ING)

MUS-E Belgium, Dear pigs en Walter Werkt zijn de drie partners die een verlaten parkeerterrein aan Bizet omvormen tot een tuinpark met werk- en ontmoetingsplaatsen. Bizet Bizar wordt een doorwaadbare ruimte voor ontmoeting en creatie. Gedurende twee jaar wordt deze ruimte opengesteld voor scholen en speelpleinen uit de buurt om vanuit de vraagstelling van het terrein te vertrekken. Zo wordt er een draaischijf gegenereerd voor lokale initiatieven door en voor kinderen uit de wijk.  

Kind loopt rond met tekening
Beeld: Sien Verstraeten

BIZET BIZAR BEWEEGT

Binnen BIZET BIZAR BEWEEGT verbreedt MUS-E de perimeter van het Wijkcontract en betrekt 4 nabijgelegen Nederlandstalige basisscholen in de buurt (Veeweide, Nellie Melba, De Vijvers en Lucerna) via een samenwerking met drie Brede Scholen (Lucerna, Buitengewoon en Hartje Anderlecht). Onder begeleiding van MUS-E kunstenaars Alice van Innis, Erien Withouck, Gilles Hellemans en Sarah Lauwers worden participatieve trajecten opgestart. Vanuit verschillende artistieke invalshoeken geven kinderen zelf invulling aan deze plek. Kinderen, leerkrachten, ouders, buurtbewoners en partners krijgen zo de kans om een voorbeeld te geven van hoe een open ruimte (be)leefbaar kan worden gemaakt.

Kind kijkt naar bloemen
Beeld: Sien Verstraeten

PARTCOURS

Samen met de Anderlechtse klassen stippelen de kunstenaars een artistiek parcours uit: van onderzoeksfase tot effectieve creaties. Het bewandelen van het kleurrijke metroplan brengt je langs verschillende projecten, van collectieve muurschildering tot multimediale VR-installatie, (publieke) sculptuur tot stadsherbarium.