(Un)usual

Een MUS-E project met Jan Knops en Inge Duytschaever. Realisatie Jan Knops, Dieter Deswarte en Benjamin Vandewalle. Kinderen 5de leerjaar St-Albertschool in St-Jans-Molenbeek Choreografie Benjamin Vandewalle. Filosofeersessies door Jan Knops. Geluid door Kwinten Van Laethem en Guilhèm Donzel. Reflectie door Inge Duytschaever. Productie: MUS-E Belgium. In samenwerking met Sint-Albertschool St-Jans-Molenbeek, Stichting Koningin Paola, Initia
Sint-Jans-Molenbeek, 2012

(un)usual is een indrukwekkend portret van kinderen die zowel in de ruimte als in hun ideeën bewegen.

Denk je na als je danst?

Zegt de manier waarop je danst iets over wie je bent? Denk je na als je danst? Wanneer wordt een beweging ongewoon? (un)usual is een documentaire van choreograaf Benjamin Vandewalle, filosoof Jan Knops en cineast Dieter Deswarte over dertien kinderen uit het vijfde leerjaar van Sint-Albert in Sint-Jans-Molenbeek.

Als ik dans, durf ik meer.

Dansende meisjes tussen schoolbanken

Een traject tussen dans, film en filosofie

In (un)usual is te zien hoe Benjamin Vandewalle met leerlingen uit het vijfde jaar op een speelse manier danst in hun klaslokaal, op de trappen van de school en op de speelplaats, terwijl er wordt gefilosofeerd over wat dans nu juist is en waarom deze kinderen (al dan niet) graag dansen.

De kinderen praten en filosoferen vrijuit. Ze vertellen over bewegen, denken, durven en vrijheid.

Als je danst, denk je wel na, maar het voelt niet zo. Het gaat vanzelf.

Je danst niet n’importe quoi

Dansend meisje tussen schoolbanken