Take Care

Een MUS-E project met FARO, Jim Maes, VISO Roeselare, woonzorgcentrum Vincenthove, erfgoedcel TERF, Tom Vout, scholengroep Petrus en Paulus, woonzorgcentrum Sint-Monica, erfgoedcel Kusterfgoed, Jee Kast, Katholieke Centrumschool Sint-Truiden (KCST), vzw Asster, Erfgoed Haspengouw, Ellen Janssens, KTA Jette, woonzorgcentrum Magnolia, erfgoedcel Brussel, Tilde Vandenbroucke, GO! Technisch atheneum Ieper, Psychiatrisch Ziekenhuis Heilig Hart Ieper, erfgoedcel CO7, Marieke De Maré, Maerlant Atheneum Blankenberge, woonzorgcentrum Huis aan Zee, erfgoedcel Kusterfgoed
Brussel, Ieper, St-Truiden, Roeselare, Oostende, Blankenberge

Kunstenaars, jongeren en ouderen brengen samen herinneringen tot leven.

Trois jeunes et une femme plus agée

7 x jongeren, zorg en erfgoed

Tijdens Take Care vertalen MUS-E kunstenaars en jongeren erfgoed, verhalen en herinneringen naar een creatie. De zeven trajecten hebben elk een link met een lokale zorginstelling, bijvoorbeeld een woonzorgcentrum voor ouderen of de jongerenafdeling van een psychiatrisch ziekenhuis.

Zorg begint bij zelfkennis. Een begrip als ‘normaal’ wordt met de jongeren bespreekbaar gemaakt. Het project begon met een briefschrijfproject tussen scholieren en jongeren uit psychiatrisch ziekenhuis Asster. Door een persoonlijke uitwisseling wou ik laten zien dat het ook maar mensen zijn. We willen het stereotiepe beeld doorbreken dat de meeste buitenstaanders hebben en begrip opbrengen voor mensen die geen of beperkte handvaten kregen.

– Jee Kast, woordkunstenaar

Page dans un vieux livre. Encre noire.

Ontmoetingen

De deelnemers delen hun herinneringen en ervaringen. De jongeren luisteren, graven en reflecteren. Ze verbazen zich over gelijkenissen ondanks de grote verschillen in hun leven. De ontmoetingen tijdens de verschillende trajecten groeien uit tot performances, polaroids, serigrafie, brieven, portretten en illustraties.

Het zal me bijblijven dat jongeren verrast waren dat de bewoners van het rusthuis een grote reis naar Amerika hadden gemaakt, of dat ze vreemd opkeken dat een bewoonster ooit was gescheiden van haar man.

– Ellen Janssens, fotografe

Photo polaroid

Take Care werd gerealiseerd in het kader van Erfgoeddag 2017 in Blankenberge, Oostende, Roeselare, Sint-Truiden, Brussel en Ieper.