Carte Blanche - Exchange

Een MUS-E project met Patries Wichers op basisschool St. Joris te Brussel binnen het kader van CARTE BLANCHE.
Brussel

EXCHANGE is een MUS-E Belgium project van kunstenaar Patries Wichers binnen het kader van CARTE BLANCHE.
CARTE BLANCHE is een onderdeel van het 'Dream Up' programma van de BNP Paribas Foundation en maakt het mogelijk dat kunstenaars uit verschillende disciplines hun oeuvre gedurende 3 opeenvolgende jaren tot in de klas brengen. Tussen 2015 en 2018 werken zes artiesten en een filosoof in vier klassen van vier basisscholen in Brussel. Elke groep kinderen en hun leraar zullen elk schooljaar drie verschillende artiesten over de vloer krijgen.

Une main tient une note colorée de couleurs vives

PatriesWichersPoeticAction

Artieste Patries Wichers is onder meer bekend van haar interventies en performances onder de naam PatriesWichersPoeticAction. Voor EXCHANGE gaat ze dieper in op de verschillende “levens” die kleding leidt van nieuw naar tweedehands: verkopen, kopen, geven, ontvangen, ruilen, …

Het introduceren van de klas in het artistieke werk van Wichers impliceert het werken op verschillende niveaus. Via ervaringsgerichte activiteiten leren de kinderen meer over wat performancekunst en beeldene kunst betekenen. Daarbij reflecteert de kunstenaar over het concept van EXCHANGE, inclusief de ideeën en voorstellen van de kinderen. Ook wordt er gewerkt aan een fijne groepsdynamiek om een veilige omgeving te creëeren waar binnen er gedurende 3 jaar kan gewerkt worden. Op het artistieke niveau worden de kinderen actief bij het creatieproces betrokken.

Des poupées faites de vieux tissus et de corde reposent sur une table

Over schoonheid en waarde

De artieste betrekt de kinderen actief in haar eigen creatieproces. Voor een eerste EXCHANGE actie snijdt Patries Wichers haar kleding in stukken en maakt er ragpoppen van. Elk kind uit de klas ontvangt zo’n pop. Op basis van hoe de kinderen hierop reageren, wordt er samen beslist hoe het project verder te zetten. Discussies monden uit in stellingen over schoonheid: 'Je bent grappig, maar het is niet mooi'. Maar wat is mooi? Wat betekent ‘schoonheid’? Er worden tekeningen gemaakt met enkel lijnen, vormen en kleuren.

Een twee EXCHANGE actie gaat over “waarde” en de portretten van personen op geldbiljetten. Waarom zie je vaak koningen en presidenten op geld? Welke kunstenaars stonden er op de oude biljetten van de Belgische frank? En waarom staat Harriet Tubman als eerste zwarte vrouw op het nieuwe Amerikaanse 20 dollar biljet?

In de klas wordt het geld gekleurd en doen de kinderen voorstellen wat er mee te kopen.

Des objets sur le sol au marché aux puces

Woorden kopen

Voor een derde EXCHANGE actie gaat Patries met de kinderen naar de Vlooienmarkt op het Vossenplein in Brussel. Zelf blijft ze op dezelfde plek op de markt, maar de kinderen kunnen er vrij rond lopen. Met hun gekleurde biljetten “kopen” ze woorden van de vele verkopers die er een standje hebben. Ze vragen hen naar wat het belangrijkst is in hun leven en voor de wereld.

FAMILIE. GEZONDHEID. WALKING. LIEFDE. MARKTKRAAM. AFRIKA. FRIENDS. KINDEREN. VREDE. ZEE.

- woorden die de kinderen kochten van verkopers op de markt

In wisselwerking met de verkopers krijgen de kinderen vaak zelf een voorwerp mee. De objecten worden uitgestald en er ontstaat al snel een nieuwe en onverwachte situatie. De leerlingen worden gezien als verkopers en voorbijgangers vragen naar de prijs van de voorwerpen.