PITTIG GEKRUID

Een MUS-E project met kunstenaar Maaike Devreese en de leerlingen uit de derde graad van Basisschool De Mozaïk in Gent. Met de steun van Cultuurkuur.
Gent

Gedurende enkele weken duikt kunstenaar Maaike Devreese samen met de leerlingen van basisschhool De Mozaïk de plantenwereld in met als focus kruiden en onkruid. Doorheen de ateliers bouwen ze hun eigen herboristen-labo, experimenteren ze met zelfbereide kleurstoffen en gebruiken ze verschillende printtechnieken om materialen te bedrukken.

herboristen-labo waarin planten te drogen hangen

HERBORISTEN-LABO

Tijdens het eerste atelier gaan de leerlingen op zoek naar (on)kruiden op school en in de omgeving. Nadien determineren ze wat ze allemaal gevonden hebben. In de volgende ateliers bouwen ze samen een herboristen-labo. Ze experimenteren er in het maken van natuurlijke kleurstoffen, waar ze nadien mee aquarellen op verschillende papieren en stoffen. Er worden allersoorten kruiden verzamelt en deskundig te drogen gehangen zodat deze uiteindelijk tot thee kunnen verwerkt worden. Ze maken lino’s geïnspireerd op de verschillende vormen van de planten.

Kinderhanden printen een lino op een stuk textiel

KRUIDENTHEE

Samen bedenken ze een thee, gelinkt aan de winter. Ze vragen zich af hoe deze zou moeten smaken en wat het gewenste effect is. De verschillende ideeën worden aangebracht op een moodboard. Wanneer de kruiden eenmaal gedroogd zijn stellen ze verschillende theebuiltjes samen. Naar gelang de smaak en gewenste effect bedenken ze een gepaste naam.  Ze voorzien de theebuiltjes van handgeschreven naamlabels, gebruiken lino’s om een afdruk op de verpakking aan te brengen en voegen korte nieuwjaarswensen toe.

Ze besluiten om de vervaardigde theebuiltjes in en rond de school te verspreiden. Ze steken flyers in de brievenbussen van de omliggende woningen. Geïnteresseerden kunnen ook een gift doen voor de Warmste Week. Uiteindelijk brengen ze verschillende bestellingen eigenhandig rond en leveren ze de overige theegeschenkjes aan het zorgpersoneel in het ziekenhuis en de woonzorgcentra in de wijk.

 

Ik voel me kalm. (als ik ruik)
Het smaalt lekker.

- Aleyna

twee jongen leunen tegen een struik