COSMOGOLEM CONNEKT

Participatieve voortrajecten met MUS-E kunstenaars in het kader van CosmoGolem Connekt. In samenwerking met MetX, B-Classic en Studio Koen Vanmechelen en met steun van de Vlaamse overheid, kabinet Benjamin Dalle – minister voor Brussel, Jeugd en Media, de Nederlandstalige Cultuurdienst Anderlecht en Cultuurkuur.
Brussel

Wat zijn jouw diepste dromen en wensen voor de stad waarin je leeft? En voor jezelf? 7 weken lang werkten kinderen tijdens 14 participatieve voortrajecten in het onderwijs en de vrije tijd samen met een MUS-E kunstenaar. Hun dromen en wensen werden vertaald naar beelden, collages, sculpturen of video-en geluidsopnames. De aanleiding? De komst van de Cosmogolem in Anderlecht!  

Kinderen maken kleurrijke brievenbus in de vorm van een mannetje
photo: Jan Gordts

DE COSMOGOLEM? 

De Cosmogolen - een kunstwerk van Koen Vanmechelen - is een houten reus van vier meter en wereldwijd symbool voor kinderrechten. In meer dan 40 landen stimuleert de Cosmogolem jongeren om hun eigen stem te vinden en te ontwikkelen. Via een luikje ter hoogte van zijn hart kunnen ze in de reus hun wensen en dromen kwijt. 

In de aanloop naar de officiële inhuldiging in mei 2021, werden 14 participatieve voortrajecten opgezet in Anderlecht. Klassen van school Dertien, school Veeweide, de Voorzienigheidsschool, école Maurice Careme deden mee, maar ook Cultureghem en Huis van het Kind. Tijdens meerdere ateliers gingen kinderen creatief aan de slag rond hun diepste wensen en dromen. Dream notre stad! 

Kinderen hebben enorm genoten van de artistieke ateliers en het feit dat er naar hen werd geluisterd, dat er aandacht werd besteed aan HUN dromen! 

- Sophie Vanhomwegen, MUS-E kunstenaar 

2 kinderen voor groen gordijn met zelfgemaakt masker
photo: Sarah Lauwers

ONZE DROMEN… 

Dat iedereen de kans krijgt om te dromen. 
Dat iedereen gelijk is en goed voor elkaar zorgt. 
Dat iedereen lief is voor elkaar.

GEEN corona, GEEN geweld en GEEN racisme meer. 
Minder auto’s en CO2, MEER fietsers
MEER speelparken, MEER bomen, MEER bloemen, MEER kunst!

Propere natuur.

Dat alles gratis is. 
Dat iedereen een mooi huis heeft om in te wonen.
Dat iedereen gelukkig is. 

Superkrachten voor allemaal! 

Elk kind maakt zijn wens vanuit zijn eigen levenservaring. Het is heel fijn om die veilige ruimte te creëren voor uitwisseling.

- Sarah Lauwers, MUS-E kunstenaar
 

Kinderen met torenhoge kartonnen installatie in honderden kleuren
photo: Sophie Vanhomwegen

INAUGURATIE

Na een feestelijke versiering van de reus op Circularium verzamelde de Cosmogolem in de week van 10 tot 16 mei dromen op het Dapperheidsplein. Samen met muzikanten van MetX paradeerden de kinderen door de straten van Anderlecht naar de Cosmogolem. Sommigen met kleurrijke maskers, anderen met wensen en slogans. Allen met heel veel plezier, na al die Coronaperikelen!

Wil je hem een bezoekje brengen? Hij staat momenteel in het Circularium, te Anderlecht! 

Met MUS-E kunstenaars: Frederik-Jan Depickere, Jan Gordts, Sarah Lauwers, Despina Psimarnou, Sophie Vanhomwegen, Larissa Viaene en Patries Wichers

Ontdek meer op www.cosmgolem.com/connekt