KROKUS KUNST-WEEK
Bekijk hier wat er allemaal gaande was bij MUS-E tijdens deze zonnige en kunstzinnige week.

pARTy & PIANOFABRIEK ZOEKEN NAAR HUN BELLE VUE
Wat zie jij als je naar de horizon kijkt? Wat zou je willen zien? MUS-E kunstenaars Gilles Hellemans, Ayrton Eblé, Lisa Matthys en Mara-Luna Brandt Cortsius gaven invulling aan het krokus project in Anderlecht door kinderen op zoek te laten gaan naar hun BELLE VUE. Gilles en Ayrton transformeerden de kinderen door middel van kartonnen maquettes en accessoires tot eigen wolkenkrabbers om de stad te ontdekken en belichamen. Onder begeleiding van Lisa en Mara-Luna bezetten de kinderen de buurt met slogans en posters. Ook gingen ze op pad met doorzichtige kaders, waarop ze vanop het dak van Goujonissimo de omtrek van de stad traceerden. Zo ontstonden uiteindelijk kunstwerken gebaseerd op hun BELLE VUE.
In de Pianofabriek (Sint-Gillis) waren MUS-E kunstenaars Marjolein Guldentops, Nathan Brouillette, Mona Marchetti en Lotte Suvee werkzaam onder hetzelfde thema van BELLE VUE. Ze lieten de kinderen eerst de horizon verkennen door hun eigen bril – letterlijk én figuurlijk. Ze maakten zelf brillen met spiegelfolie, om zo de raaklijn tussen hemel en aarde te onderzoeken. Dit leidde tot allerlei gesprekken en experimenten rond de lucht, buiten zijn, en – daar tegenover – binnen zijn. Er ontvouwde zich een groot kamp, waarin elementen van buiten werden verwerkt. De uiteindelijke tentoonstelling was in de vorm van een kamp of een kamp in de vorm van een tentoonstelling.

TOOP EXPERIMENTEERT MET MATERIALEN
Toop biedt mobiele en ambulante begeleiding voor mensen met een licht tot matig verstandelijke beperking. Tijdens de krokusvakantie organiseerde MUS-E drie voormiddagateliers, onder leiding van MUS-E kunstenaars Rasa Alksnyte en Jan Gordts. Samen met zeven jongeren van Toop gingen ze de eerste dag, na een creatieve kennismaking, aan de slag met pigment en houtskool en sloten ze de dag af met een muzikale wafelbak. Tijdens het tweede atelier werden de ramen aangekleed met kleurrijke snippers en werd er geëxperimenteerd met materialen zoals wasco en waterverf. De dag eindigde opnieuw in een muzikaal festijn met hapjes; er ontstond een ware jamsessie. Van mondharmonica tot gong en van boontjes tot cocktailsaus. De laatste dag werd er zelf een preparatie van temperaverf gemaakt, waarmee er nadien geschilderd werd. De week werd afgesloten door een warm, muzikaal feest.
Dit was een totaal nieuwe ervaring voor mij. Ik had op voorhand zelfs een beetje zenuwen maar het viel enorm goed mee. Het feit dat we konden rekenen op een zeer goede omkadering en samenwerking vanuit de MUS-E filosofie gaf veel vertrouwen en ook veel mogelijkheden. Ik heb het gevoel dat zowel de jongeren als de begeleiders van Toop een goede ervaring hebben gehad aan onze aanwezigheid en ideeën. Ik heb er alvast veel van geleerd.
- Jan Gordts, MUS-E kunstenaar

HOGE TOREN OF LAGE TOREN? HOGE TONEN OF LAGE TONEN?
Onder het thema 'Hoge toren of lage toren? Hoge tonen of lage tonen?' creëerden kinderen tussen 6 en 9 jaar kunstwerken die van grond tot plafond reikten. Met kartonplaten en een mix van instrumenten brachten ze samen hun fantasiewereld tot leven. Samen met MUS-E kunstenaar Nazanin Djavaheri toverden ze de sportzaal om tot een artistiek hoogteparcours, waar ouders en kinderen tijdens het toonmoment samen konden dwalen en ontdekken. Hoogtepunt van het parcours waren drie animatiefilms die de kinderen in de loop van de week maakten. Deze kan je hier terugvinden.