WAT IS ER AAN DE WAND?

Een MUS-E project met kunstenaar Jan Gordts en de leerlingen van het zesde leerjaar van de Sint-Gillisschool in Sint-Gillis. Met de steun van Cultuurkuur, Brede School Sint-Gillis en Pianofabriek.
Sint-Gillis (Brussel)

Wat is er aan de wand? Een gigantische muurschildering in het hartje van Sint-Gillis! Jan Gordts en de leerlingen van het zesde leerjaar van de Sint-Gillisschool realiseerden een kleurenbom van 30 vierkante meter in gemeenschapscentrum Pianofabriek. 

een persoon schildert op een muur
Wat is er aan de wand?

De Balenciaga Bag

Een verwaarloosde muur op de binnenkoer van gemeenschapscentrum Pianofabriek smeekte al enige tijd voor een opfleuring. Aan de leerlingen van het Lycée Intégral Roger Lallemand (LIRL) werd gevraagd om plantenbakken te fabriceren. De leerlingen van de Sint-Gillisschool stonden in voor een make-over met verf. De plantenwereld werd het vertrekpunt voor dit gezamenlijke werk. 

Vanuit de voorstudies van de planten zijn kunstenaar Jan Gordts en de leerlingen aan de slag gegaan om allerlei vormen te improviseren binnen een cirkelvormige afbakening. De leerlingen waren in deze fase volledig vrij in hun expressies om hen de wereld van de muurschildering te laten definiëren. Zo onstond er een verzameling van verschillende soorten technieken en proporties. De vuilniszakken die ze als schorten gebruikten werden omgedoopt tot een zogezegde nieuwe Balenciaga-collectie. 

een persoon schildert op een muur
Wat is er aan de wand?

Compositie en kleur

Naarmate de muurschildering vorderde werd er in samenspraak met de leerlingen het gegeven van de verbindende en warme achtergrond geïntroduceerd. Er werd nagedacht over kleurcontrast en het denken vanuit grote vlakken. Samen opteerden ze voor organische en subtiele vormen die werden opgenomen in de achtergrond. Week na week kreeg de muurschildering meer vorm, in de laatste fase werkten ze het schilderij af via kleine ingrepen met zoveel mogelijk kleurcontrast.

De muurschildering werd feestelijk ingehuldigd tijdens de proclamatie van het zesde leerjaar en zorgt sindsdien voor fleurige vibes van de Pianofabriek.

- Fleur