Atelier Rechteroever

Een MUS-E project met Leen Dewilde en de twee klassen van het vijfde leerjaar van VBS Moorselbaan. In samenwerking met Netwerk Aalst en GO De Nieuwe Arend.
Aalst

Op de vlucht zijn, een nieuwe stad maken, een huis vinden en feesten.
De straten plakken we af met papierplakband.
De huizen waar we in wonen zijn kartonnen dozen.
We bouwen een muur en breken die weer af.
We gebruiken ons lichaam en wringen ons in bochten, lopen weg.
We zinken in de grond want het plafond komt naar beneden.
Op het einde valt de muur en barst het feest los.
In Netwerk in Aalst waar kunst met een grote K gemaakt wordt.

Kinderen rennen door elkaar in de ruimte

Op de vlucht / On the move

We gingen samen met de klassen naar de tentoonstelling Atlas Unlimited
Daar stonden we stil bij het thema “vluchtelingen”. 

Elk atelier begon met eenvoudige bewegingsoefeningen zoals door elkaar stappen, lopen, samen stilstaan, ruimtegebruik, ritme. Daarop pasten we het idee “op de vlucht” toe. De leerlingen maakten zelf een parcours in een stad. We improviseerden. We maakten een bewegingsfrase die we uiteindelijk ook getoond hebben. Kunstencentrum Netwerk Aalst leende zijn zaal uit voor dit traject, dus hadden we een echt podium tot onze beschikking.

De kinderen waren vol van Fortnite (een computergame) en die bewegingen hebben we als start voor impro- en concentratieoefeningen gebruikt. 
- Leen Dewilde (kunstenaar)
 

De kinderen plakken tape op de vloer, in de vorm van een stadsplan

Kartonnen dozen

We tekenden een nieuwe stad uit met papierplakband, en namen ook kinderen ‘gevangen’ en omwikkelden hen met plakband. Elk kind werd gedragen door de hele klas en zo vlogen we de wereld rond.

Een andere keer bracht iedereen een kartonnen doos mee, en het was alsof we nog nooit een kartonnen doos gezien hadden. Al die mogelijkheden! We gingen ongelofelijk tekeer. We bouwden er torens mee, gooiden die omver, bouwenden huizen, schuilplaatsen, wandelende wezens… 

Kinderen dansen door elkaar in de ruimte

Voor publiek

De kinderen schreven op waarom ze graag thuis zijn, en brachten dat voor de groep. Een oefening ook in zelfvertrouwen: met luide stem, stevig op beide benen voor de hele zaal iets kunnen zeggen. Het lijkt gemakkelijk maar is het niet.

Stap voor stap bouwden we een volledige performance met veel beweging, muziek, een imaginair stadsplan van tape, kartonnen dozen en een streepje tekst. De andere klassen van de school kwamen speciaal naar Netwerk om te kijken naar de voorstelling, die op luid applaus werd onthaald.

Na het toonmoment zat de spanning nog hoog bij de klas. Zodra het publiek buiten was ontplofte de groep nog heel even in wild dansen op luide muziek, en ontketende ter plekke een ravage van kartonnen dozen.

Stoom aflaten. Het hoort erbij.

Het enthousiasme van de kinderen was enorm. Ze waren helemaal mee en keken er echt naar uit. Ik was een sessie ziek en de kinderen stonden er echt op dat de les ingehaald werd.
- Leen Dewilde (kunstenaar)


Het MUS-E project ‘Atelier Rechteroever’ krijgt de steun van de Stad Aalst en vertrekt vanuit een aantal doelstellingen in het Kinderarmoedebeleidsplan. Samen met Netwerk Aalst, VBS Moorselbaan en GO De Nieuwe Arend wordt ingezet op meer participatie van kwetsbare gezinnen aan een laagdrempelig vrijetijdsaanbod en een nauwere samenwerking tussen onderwijs en vrije tijd.

Van september tot december 2018 ging MUS-E kunstenaar Leen Dewilde elke week aan de slag in VBS Moorselbaan, tijdens en na schooltijd. Dankzij een DynamoPROJECT-subsidie konden we langdurig samenwerken met 5A en 5B, juf Melissa en meester Jan. Samen met Leen brachten zij Atelier Rechteroever in beweging.