Autoportraits libres

Een MUS-E project met kunstenaars Despina Psimarnou en Laurent Quillet en gedetineerden uit de gevangenissen van Vorst en Marche-en-Famenne. In nauwe samenwerking met de Stichting voor Morele Bijstand aan Gedetineerden (FAMD).
Vorst (Brussel) / Marche-en-Famenne

Aan de start van het project nodigde Kunstenaar Despina Psimarnou ieder uit om een zelfportret te maken. Tijdens het maakproces en met de komst van de kunstenaar Laurent Quillet kwamen ze in aanraking met de perceptie van hun identiteit, wensen, angsten en visie op hun toekomstig leven.

Portrait Saïd

Sommige deelnemers kwamen met foto's van hun kinderen, partners of andere familieleden en vroegen of ze deze op hun portret konden zetten.

In een verder stadium nodigden Despina en Laurent hen uit om uitdrukkingsloos voor de lens te poseren. Vervolgens confronteerden zij deze neutrale portretten met klassieke schilderijen in een poging onze opvattingen en oordelen over het edele, het menselijke en het mooie ter discussie te stellen.

Saïd Guerre

 

Naast deze portretten werden er ook vier boekjes gemaakt op basis van hun persoonlijke verhalen.

Feuilleter le livret de Saïd

 

GETUIGENISSEN OVER DE LOCKDOWN

Tijdens de gezondheidscrisis was de opsluiting in gevangenissen nog heftiger en brutaler dan in de rest van de samenleving.
In de gevangenis van Marche-en-Famenne verzamelden Despina en Laurent getuigenissen van gevangenen over hun ervaringen tijdens de lockdown, waaruit de rubriek “Getuigenissen over de lockdown”.