Unseen

Een MUS-E project met Philippe Cavaleri, Jo Caimo, Nicolas Ankoudinoff, Patries Wichers, Sophie Vanhomwegen, Tom Goris, basisschool Ste Anne (Hastière), Sint Albertschool (Molenbeek), Sint Pietersschool (Mechelen), basisschool la Plume (Molenbeek), in samenwerking met Les Brigittines en Festival Ars Musica.
Brussel

Kinderen van het 5de en 6de leerjaar brengen een ongeziene performance tot stand met musici van verschillende horizonten. Een ontmoeting met verzonnen instrumenten, onzichtbare klanken en zelfgemaakte videobeelden.

Kinderen in een kring op een donker podium; met achter hen een videoprojectie

Experimenteren met beeld en geluid

Vier klassen uit verschillende scholen stapten elk in een artistiek kennismakingstraject met kunstenaars Philippe Cavaleri, Jo Caimo, Nicolas Ankoudinoff, Patries Wichers, Sophie Vanhomwegen en Tom Goris. Op het ritme van hun eigen verbeelding gingen ze aan de slag met geluid en video. Ze verkenden compositie en ritme, experimenteerden met microfoons, synthesizers en overheadprojectoren en bouwden eenvoudige instrumenten.

Hun missie: de co-creatie van een live voorstelling in Les Brigittines tijdens het Ars Musica festival. Elke groep leverde ingrediënten voor het gesamtkunstwerk dat op het podium getoond zou worden: beelden, soundscapes, pancartes en verhalen.

Kinderen met overheadprojector

Artists in residence

De klas uit Hastière werd al weken op voorhand door kunstenaar Philippe Cavaleri ondergedompeld in een universum van geluid en experiment. De klas ging vervolgens gedurende vier magische dagen op artistieke residentie in Les Brigittines, die haar slaapplaatsen, repetitiestudio’s en technisch personeel ter beschikking stelde. In dit professionele kader werkten ze voltijds met de vier kunstenaars aan de finalisatie van de performance die tijdens Ars Musica Festival getoond werd aan een volle zaal. Een bus vol ouders, vrienden en familie kwam uit Hastière om de voorstelling te zien.

“Ik wil de kinderen het idee overbrengen dat grenzen niet bestaan, en dat verbeelding oneindig is”

- Philippe Cavaleri, geluidskunstenaar

Kinderen staan in lichtvlekken op een podium

Gedeelde herinneringen

Gaandeweg vond de cohesie van de groep op een natuurlijke manier plaats, op alle niveaus: kinderen, kunstenaars, MUS-E-coördinatoren, het educatieve team van de Sainte-Anne-school en het Brigittines-team. Tussen alle groepen werden hechte banden gesmeed en iedereen hield onvergetelijke herinneringen over aan deze gedeelde ervaring.

Matélé maakte een korte reportage over de residentie in le Brigittines:

https://www.matele.be/hastiere-les-enfants-de-sainte-anne-se-preparent-au-festival-ars-musica