STATION TO STATION #1 > 3

Een verzameling aan artistieke trajecten waarbij MUS-E kunstenaars werken rond het thema STATION TO STATION, van waar komen we en waar gaan we naartoe?
In samenwerking met EUROPALIA.
België

Binnen het festival EUROPALIA TRAINS & TRACKS realiseert MUS-E Belgium onder de noemer STATION TO STATION twintig trajecten verspreid over het hele land. Elk traject bestaat uit een tiental ateliers, en vertrekt steeds vanuit de eigenheid van de begeleidende kunstenaar(s), de specifieke lokale realiteit en de betrokken partners. Zo’n 400 kinderen en jongeren worden op een kunstzinnig spoor gezet om samen met kunstenaars te werken rond het thema.

Deux rangées de drapeaux, montrant des sérigraphies de trains, étaient suspendues dans la cage d'escalier de la gare.

LACIO DROM #1

Zijn treinsporen eindig? Welke landschappen doorkruis je? Hoe visualiseer je een treinreis?

Lacio Drom is een traject begeleid door kunstenaar Sara Conti. De inspiratiebron doorheen de ateliers is het station Saint-Ghislain, dat zich recht tegenover hun klaslokalen bevindt. Vertrekkende van het thema ‘reizen per trein’ vormen de studenten hun ongebreidelde ideeën om in grafische ontwerpen. Ze experimenteren met verhalen en vertalen deze aan de hand van verschillende druktechnieken op diverse dragers. Op het einde van het traject worden hun grafische ontwerpen gedrukt op vlaggen en bevestigd in het station.

Een samenwerking met het departement Toegepaste Kunsten van de Hogeschool HEPH-Condorcet.

Sur le côté gauche, une image d'action où un artiste peint avec un élève à la peinture noire. Sur le côté droit, un dessin représentant divers hommes et objets emmenés en voyage.

ONE WAY TICKET #2

Wat is een spoor? Hoe snel groeit je haar? Wat is jouw allereerste herinnering? Wat zie je ’s nachts als je door een andere bril kijkt?

Kunstenaars Joke Van Canneyt en Inge Bogaerts maken samen met de vierdeklassers een bijzondere treinreis van negen ateliers. Aan het eindstation blikken ze terug en merken ze dat er iets is gebeurd. Ze zijn veranderd, gegroeid (en niet alleen hun haar), ze experimenteerden met materialen en gedachten, ontdekten kleurrijke mensen en culturen. De gids gedurende deze reis was hun verbeelding die zich elk atelier verder ontvouwde. De creaties die ze tijdens deze ateliers maken, stellen ze nadien tentoon in drie lokale bibliotheken. Waarna alle creaties (leporello’s) van de drie scholen zijn samengekomen in de jeugdafdeling van bibliotheek DE KROOK.

Een samenwerking met Bibliotheek DE KROOK, Brede school Gent, afdelingen: Gentbrugge, Ledeberg en Muide-Meulestede en drie verschillende vierde leerjaren van basisschool Victor Carpentier in Gent, basisschool O.L.Vrouwecollege in Ledeberg en basisschool Henri D’Haese in Gentbrugge.

À gauche, un assemblage de masques et de panneaux de signalisation en carton. À droite, une image d'action où des enfants et un artiste marchent masqués dans la rue avec leurs panneaux de signalisation créés.

SPOOR BIJSTER #3

Hoe baan je een eigen weg naar het station?

Tijdens één week wordt de Pianofabriek omgebouwd tot een MUS-E kunstlabo waar vier kunstenaars een dertigtal jonge kinderen begeleid in een artistiek avontuur. Samen bouwen we tal van instrumenten, panelen, verkeersborden en maskers, ter voorbereiding van onze tocht richting Brussel-Zuid station. We zingen en lachen, we dansen en performen terwijl de voorbijgangers en buurtbewoners ons enthousiast toejuichen. Ook in het station, één van de drukste stations in België, kunnen we rekenen op een warm publiek: het stationspersoneel en enkele agenten doen spontaan mee aan onze performance in de hoofdhal.

Een herfststage in samenwerking met GC Pianofabriek en kunstenaars Jeroen Smets, Patries Wichers, Gilles Hellemans en Lucas Denuwelaere.